30 Kasım 2012 Cuma

Ankara Kedisi Güzellik Yarışması



Herkese merhaba,
Bugün herkesin güzelliğinden haber olması gereken sevimli Ankara kedilerinden bahsedeceğim. Ankara kedileri maalesef  yıllardır Van kedisinin gölgesinde kalmış. Ankara'lılar yada Ankara'ya gönül veren bizler bu güzelliğe sahip çıkmamışız ve  en nihayet bugün nesli tükenme tehlikesiyle karşıkarşıya kalmışlardır.

İlk önce çok karıştırılan Van kedileriyle farklarına bir bakalım. İnternette müthiş bir bilgi kirliliği var bütün Ankara kedileri Van kedisi olarak isimlendirilmiş. Önce doğru bir ayırım yapmak gerekli. Aslında çok basit.




Van Kedisi                                                                                                                 Ankara Kedisi
Göz renkleri farklı yada aynı olabilir                                                                               Göz renkleri farklı yada aynı olabilir

Tüyleri kısadır                                                                                                               Tüyleri uzundur (Aslan yelesi vardır)

Yüzü büyük çene yuvarlaktır                                                                                         Yüzü ince yapılı  çene sivridir 

Yüzebilirler                                                                                                                   Yüzemezler

Sağırlık pek gözlenmez                                                                                                Sağırlık gözlenme olasılığı daha yüksek


 Daha detaylandırırsak;
1-İki renk göze sahip bütün kediler Van kedisi değildir bu çok önemli. Beyaz Ankara kedilerinde de çift göz rengi (mavi- kehribar) gözlenebilir. Vanlılar bu duruma çok kızıyor, iki renk göz sadece Van kedilerinde diyorlar ama üzgünüm bilimsel verilerle konuşuyorum durum böyle.
2-Bütün uzun tüylü kedilerin atası Ankara kedileridir ( Ne gurur verici değil mi). Yani İran kedileri falan hikaye hepsinin atası dön dolaş Ankara kedisidir. Ankara kedilerinde özellikle çene altından göğse kadar inen tüylerde ekstra bir uzunluk gözlenir. Aslan yelesine benzer.
3-Her zaman sağır olmazlar buda çok hataya düşülen bir durum. Sadece sağır olma ihtimali diğer kedi ırklarına göre daha yüksektir.
4-Çok oyuncu kedilerdir. Sahibini oyuna ikna etmeyi bilirler. Patileriyle dürterek "Hadi oyun oynayalım" derler. Hareketli, meraklı, yaramaz kedilerdir. Bütün gün fosur fosur uyumazlar. Uyuduklarında da rahatsız edilmek istemezler. Yani hakimiyeti biraz onlara bırakmanız gerekiyor:) Asil kedilerdir vesselam. Sahiplerini çok severler evlerine çok bağlıdırlar.
 
Dosya:Ankara Kedisi Sarman.jpgDosya:Ankara Kedisi Tekir.jpg
Yukarıdaki kedilerin tümü Ankara kedisidir. Şunların güzelliklerine bakın yaa. Özellikle ortadakine bayıldım. Yani sadece beyaz olmazlar.  Aa ben görmüştüm böyle bir kedi diyorsunuzdur muhtemelen. Buda çok vahim bir durum. İnsanlara renkli Ankara kedileri tanıtılmadığı için sokakta kalmışlar ve teker teker yok olmuşlar.   Eğer iç anadolu bölgesinde iseniz ve şansınız yaver giderse ince yüzlü, aslan yeleli bir kedi görürseniz kapıp eve getirin çünkü Ankara kedisi olma ihtimali oldukça yüksek. Başka bölgelerde de görülebilir tabi yılların kedisi her yere dağılmışlardır.Tabi bide yurt dışında yaşayanların alıp götürdüğü Ankara kedileri var. Adamlar işi biliyor ne diyelim. Korede Ankara kedisi tutkunu oldukça fazla mesela. Yakında bu kedi bizim derlerse hiiiç şaşırmam. Biz daha hala Ankara-Van kavgası içine girelim. Millet malı götürüyor. İkisi de bizim ikisi de güzel niye diyemiyoruz anlamıyorum.


                      
Kısaca Ankara kedilerini tanıttıktan sonra ilk defa Pursaklar Belediyesi tarafından düzenlenen Ankara kedisi güzellik yarışmasına geçelim. Pursaklar, Ankarada Esenboğa havalanına giderken yakın bir zamana kadar gecekondu mahallesiyken şimdi çehresini çok değiştirmiş bir semt. İlk defa düzenlenen bu yarışma çok şaşırtıcı ama Pursaklar belediyesi tarafından düzenleniyor. Kocaman alkışlar gönderiyorum Pursaklar Belediyesine.
 




 


Bu güzel benim favori kedilerimdendi. Jüri özel ödülü aldı. Yüzünün ince kemikli yapısı çok belirgin. Fotoğrafları bizzat ben çektim. Çok zor oldu tabi hepsi kalabalıktan ürkmüştü poz yakalamak mucize gibiydi. Yelesi soldakinde fark edilmiyor ama sağdaki resme bakın.
 
Bu güzelde 3. oldu. Renkli Ankara kedisine bir örnek daha. Daha 1 yaşında bile değil daha da güzelleşecek yani. Hem iyi resim alamadım hem de siyah olduğu için hiç bir hattı belli değil ama çok güzel bir Ankara kedisiydi. Uğursuz diyenlere inat kaptı ödülü.


Bu güzelimiz de 2. oldu. İnanmayacaksınız ama tam 20 yaşında. Kediler 10-15 yaşlarına kadar yaşarlar genelde. 15 yaşı görmesi bile zordur. Sahibini bizzat tebrik ettim bu kadar iyi baktığı için.



Vee işte güzeller güzeli yani 1.miz. Gözlerinin biri mavi biri sarı (kehribar). Gerçi yeşil diyenlerde var ama kısaca çift renkli göze sahip diyelim biz.  1.lik kürsüsünde duramadığından sahibinin kucağında.

Çok güzel bir gün geçirdim o gün. Tabi organizasyonda karmaşa vardı ama ilk defa oluyor olacak o kadar. Sadece Ankara kedileri katılmamıştı 120 başvuru vardı bunlardan ancak yarısı Ankara kedisi çıktı. Diğerleri de kendilerine has güzellikleri sergilediler ama ödül alamadılar. Bunun için ırk özelliklerini taşımak şarttı çünkü. Ciddi bir değerlendirme vardı. Tarım bakanlığında hayvan tescili ile ilgilenen resmi bir görevli,  Atatürk Orman Çiftliği Müdürü (Ankara kedisi yetiştiriliyor. Kedi almak isteyenlere duyrulur), Veteriner Hekimler jüri olarak görev yaptı.  Böyle faaliyetler Ankara kedisinin soyunu sürdürebilmesi için çok önemli.

Eğer kedi almayı düşünüyorsanız ve ırkına karar veremediyseniz Ankara kedisini de seçenekleriniz içine almayı unutmayın. Eğer bir Ankara kediniz varsa ve kısırlaştırmak istiyorsanız bunu biraz erteyip bir kaç kez saf yavru aldıktan sonra bu işlemi yapmayı planlayın lütfen. Çünkü Ankara kedileri  hayatta kalmak için can çekişiyorlar ve bunu bizim yardımız olmadan başaramazlar.

DORE








10 yorum:

  1. Bilgilendirme için teşekkürler.Bende beyaz ve renksiz gözlü kedileri Ankara kedisi sanıyordum:)
    ve ister Ankara kedisi ister Van kedisi olsun bütün kediler çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Shayna. Kesinlikle hepsi çok güzel hepsine sahip çıkmak lazım. Hayvan sevgisi çok güzel birşey.

      Sil
  2. Meğer benim en sevdiğim kedi ırkı Ankara kedisiymiş:)Ben böyle yeleli bir kedi İstanbul'dada görüp fotosunu çekmiştim nerden bileyim o sırada Ankara kedisi olduğunu!!!Hele hele İran kedisinin bile atası oluğunu ilk kez duyuyorum, çok teşekkürler verdiğin önemli bilgiler için, zamanında Melih Gökçek e kedileri ön plana çıkarıyor diye sinirleniyordum,Ankara sembolunu vs herşeyi değiştiriyor şimdide kedi çıktı ne alaka, hem 2 renkli göz sadece Vam kedilerinde olur diyordum meğersem adamın haklı bir yanı varmış...Offfff ya yarışmaya katılanların fotosuna bak, yerim ben onları yaaaaa! Ankara da olsam senle gelmeyi çok isterdim canım,1. olan cidden hakkıyla almış,3. olana azcık torpil geçmişler gibi ama hepsi güzel yaaaa!Hepsi birbirinden tatlı!

    LAME

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lamecim cennet gibiydi orası. Birbirinden şekerdi kediler, keşke beraber gidebilseydik ah bu ayrılığın gözü kör olsun. 3. olan kedide güzeldi aslında ama tabi renkli Ankara kedileri de var diye mesaj verilmiş oldu birazda. Melih Gökçekin 2 kedisi de gelmişti, yarışmaya katılmadılar gerçi ama güzelliklerini sergileyip gittiler. Onlarda saf Ankara kedisiydi. Bende Ankara sembolu ne alaka diyordum ama Ankara kedilerine merak salınca bende anladım bu kedilerin desteğe çok ihtiyacı olduğunu. Yabancılar maalesef bizden çok daha fazla bilgiye sahip bu konuda. İnşallah Ankara kedileri hakettiği değeri bulurlar bundan sonra.
      DORE

      Sil
  3. Merhaba,
    Öncelikle kedilerimize olan ilginiz için teşekkür ederiz.
    Sizleri en yakın zamanda aramızda görmek temennisiyle...
    Ankara Kedisi Derneği
    https://www.facebook.com/groups/ankarakedisi/
    http://www.turkishangoracat.org/arastirma.aspx

    YanıtlaSil
  4. İlginç bir yazı, yanlış ve doğruları ile analiz etmemiz gerekmektedir.

    Hatalı kısımlar... =

    1) 2 ırk birbirinden yanlış bir şekilde ayrılmış.
    2) Ankara Kedisi sadece beyaz olarak gösterilmemesine rağmen, Van Kedisi sadece beyaz olarak gösterilmiştir, biz kısa tüylü kedilerimizi bütün renk çeşitleriyle Anadolu Kedisi olarak gösteriyoruz. Sizce de saçma olmaz mı, Ankara her renkte iken, Van'ın sadece beyaz olması...
    3) Yüz yapıları tüm kedilerimizde üçgenimsidir, İran kedilerindeki gibi yuvarlak hatlı değildir, sadece ileri yaştaki ve erkek kedilerimizin hatları biraz daha iricedir. İnce uzun surat ise yavru kedilerimizde ve iyi bakılmamış, beslenmemiş kedilerde görülmektedir.
    3) Kedilerimizin hepsi yüzmeyi bilmelerine rağmen yüzmeyi sevmezler.
    4) Sağırlık özellikle renkli gözlü beyaz kedilerde görülmektedir. Renkli tüylü kedilerimizde sağırlığa rastlanılmamaktadır.
    5) Ankara Kedisi'ne, "özellikle" Ankara ve iç anadolu bölgesinde değil, tüm Anadolu'da halen rastlamaktayız.
    6) Yurtdışıdakiler bu işi bildiği falan yoktur, Ankara Kedisi adı altında kedilerimize benzemeyen kediler üretmektedirler.
    7) G.Kore'de kedimize karşı bir ilgi yoktur, hele hele bu kedi bizim denilecek kadar. Sadece zamanında bir kaç profesörün kedimiz üzerinde bir deneyi olmuştu.
    8) Karakter özellikleri 1-2 cümle ile kesinlikle sınırlı olamaz, davranış doğal bir ırk olduğundan dolayı tamamen kediden kediye değişmektedir. İlerde Ankara Kedisi yetiştiriciliği yapacak kişiler, kedileri nasıl seçerlerse bu yavrulara da yansıyacaktır.

    Doğrular =

    1) Ankara Kedisi'nin Van Kedisi'nin gölgesinde kalması... (Sebebi bizce biraz da politik)
    2) Sahip çıkamamız. ( Fakat, yazıldığı gibi sadece Ankaralıların değil, bu kedimiz ülkemizin kedisidir, sadece şehir isimleriyle kısıtlayarak, kedimizi iyi tanıtmayarak bizler bu hatayı yapıyoruz, sadece Ankaralıların değil tüm şehirlerin, tüm Türkiye'nin sahip çıkması gerekmektedir.
    3) Uzun tüylü kedilerin atası Ankara Kedisi olarak bahsedilmesi.
    4) Tekgöz yani iki farklı renkte gözün bilimsel olarak her çeşit beyaz kedide olabileceğinin bahsedilmesi.
    5) Millet Mars'a araç gönderirken, bizim anlamsızca halen Ankara'mı Van'mı tartışması içinde olmamız.
    6) Pursaklar'ın yapmış olduğu yarışma ve özellikle dereceye giren siyah tüylü Ankara Kedimize dikkat çekilmesi...
    7) 3 tane çok güzel fotoğraf seçilmiş renkli Ankara Kedisi'nin varolduğunu göstermek için, bunlar derneğimizin Wikipedia'ya gönderdiği fotoğraflar. Ortadaki tekir renkte olan bizim sokakta baktığımız ve fotoğrafladığımız kedi, sağda ki ise Sedat Bey'in kedisi.
    8) Ankara Kedisi sahiplerinin kısırlaştırma yapmaması gerektiği, gelecek kuşaklara yeni yavrular bırakmalarının tavsiye edilmesi...
    9) "İran Kedisi falan hikaye" lafıyla İran Kedileri yerine Ankara Kedisi'nin öne çıkarılması.
    10) Dereceye giren 20 yaşındaki bir Ankara Kedisi'nin gösterilmesi, bu da gösteriyor ki doğal olarak var olmuş bir ırkın, insanoğlunun yarattığı ırkların aksine ne kadar sağlıklı olabileceği ve uzun yaşayabileceği...

    Sevgi ve Saygılarımızla
    Ankara Kedisi Derneği
    https://www.facebook.com/groups/ankarakedisi/
    http://www.turkishangoracat.org/arastirma.aspx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ancak
      1-Van kedisine sadece beyaz olur demedim ben. Dikkatle okursanız fark edersiniz.Saçmalık olarak nitelendirmeniz pek hoş olmamış.
      2-Ankara kedilerine yuvarlak yüzlü de demedim. Sizin kullandığınız üçgen tabiri yerine sivri tabiri kullandım. Büyük bir hatta mı etmişim bilmiyorum. Sivri-Uzun-Üçgen çok mu büyük fark var aralarında acaba.
      3-Hangi kedi olursa olsun suya zorla attığınızda yüzerler. Ben istekleriyle yüzmediklerini iafede etmeye çalıştım.
      4-Sağırlık gözlenme olasılığı diğer kedilere nazaran yüksek olduğuna itirazınız yoktur sanırım. Bütün Ankara kedileri sağırdır diyenler için küçük bir açıklamaydı sadece. Bunun datayına girersek eğer sizin renkli gözlü beyaz kedilerde sağırlık gözlenir tabirinizde pek doğru olmuyor. Çünkü rekli gözlü beyaz Ankara kedilerinde tamamı da sağır değildir. (Ben ne anlatmaya çalıştığınızı anlıyorum ama sizin gibi negatif bakınca bu yorum ortaya çıkıyor)
      5-Ankara kedilerinin bütün Türkiyede görülebileceğini de belirttim zaten yazımda. sadece İç anadolu bölgesinde daha sık karşılaşılabiliri anlatmaya çalıştım. Yine dikkatli okumanızı tavsiye edeceğim.
      6-Yurt dışındakilerin sadece Ankara kedisi derneklerinin sayısını Türkiyedekilerle karşılaştırmanız dahi bu işe bizden daha ilgili olduklarını ortaya koymaya yeterli. Kaldıkı bu kedilerden kendi kedilerini dahi üretmişler. Biz yüzyıllardır ne yaptık acaba. Google akademikten bir arayın bakalım Ankara kedileriyle ilgili kimlerin çalışmaları çıkacak.
      7-Bu bir blog yazısı karekteristik özlelliklerin tabiki 1-2 sinden bahsedebilirim. Hepsini burda yazmak mümkünmü sizce. Kediden kediye davranışlar tabiki değişebilir ama genel ırk özelliği olarak hareketli oyuncu kedi oldukları söylemek hiç yanlış olmaz. Örnek verirsek tüm kedi ırklarına bir bakalım avlanmayı beceremeyen kedilerde çıkar içlerinden değilmi. Ancak bu durum kedilerin avcı olduğu gerçeğini değiştirmez. Dediğiniz gibi anne babayı nasıl seçerseniz yavrunun karekteride ona benzer tabiride çok yanlış olur. Hangi anne babadan nasıl yavru doğacağı hiç belli olmaz mutasyon diye birşey var.
      8-Ankara kedisi tabiki Türkiyenin kedisi. Ama soylarının tükenmesinde Ankaralıların ilgisizliği tüy dikmiş bu duruma. Van kedisine bütün Türkiyemi sahip çıktı sanki Van kedisi Van kedisi oldu. Tüm Türkiyeden önce kendimize bir bakmalıyız bence. Ankarada da politika yapılamıyorsa eğer yuh olsun bize.
      Gördüğünüz gibi negatif bakarsanız yazılanlara hata bulmak çok basit.Anlatılmak isteneni biraz anlamaya çalışmak gerekli.Tek tek tüm cümleleri irdeleyip bir hakim edasında bu yanlış bu doğru demek sizin gibi derneği itici duruma düşürür (Kendi adınız yerine derneğin adını kullandığınız için söylüyorum). Birileri Ankara kedileriyle ilgilendiğinde daha sempatik tavırlar sergilemelisiniz ki hem Ankara kedilerine hem derneğinize ilgi artsın.
      Saygılar Sevgiler.

      Sil
  5. kedi konulu bir yazı çok hoş. bahsettiğiniz yarışmayı haberlerde seyretmiştim.birinci olan yanındaki ikinci ve üçüncü olana patiyi indirmişti.sahipleri kedileri zor zaptediyordu.birisi hatta juriyi patilemişti.orda olup hepsini sevmek gözlemlemek isterdim

    YanıtlaSil
  6. Sağol Gevher. Tüm kediler stresliydi o gün. Malum çok kalabalıktı. Ben birkaç tanesini sevdim. Seneye yaparlarsa eğer inşallah sende gelirsin.

    YanıtlaSil

Çok Kıymetli Yorumlarınız...!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...