4 Aralık 2011 Pazar

Bir Çağan Irmak Klasiği- "Dedemin İnsanları"



Herkese merhabaaaaaa, yine bir film tavsiyesiyle karşınızdayım!!!! Çağan Irmak'ın tüm filmlerini beğenen biri olarak hafta sonu gittiğim ve ancak yazma fırsatı bulabildiğim bu filme de bayıldım!!!Bu film tipik bir Çağan Irmak filmi arkadaşlar ; içinde hüznü barındıran aynı zamanda da yüreğinizi ısıtan bir film...Filmin konusu kısaca şöyle;


DEDEMİN İNSANLARI, küçük bir kasabada yaşayan on yaşındaki Ozan (Durukan Çelikkaya) ve dedesinin (Çetin Tekindor) hikâyesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor.

Ozan, 80 darbesiyle atanan belediye başkanının (Zafer Algöz) rant peşinde koşan tavrına başkaldıran babası İbrahim’in (Yiğit Özşener) ve mübadele, askeri harekatlar ve darbelerle ömrü geçen dedesi Mehmet Bey’in ailesi ve ülkesine nasıl sahip çıktığını gözleyerek yeni ülkesinde büyümektedir.

       Ozan, azınlık gözüken sıra dışı insanları, büyük bir hoşgörü ile sahiplenen dedesinin kalbini kıranın, aslında ülkesi olduğunu yıllar sonra anlayacaktır.


Film mübadele yıllarını o kadar iyi anlatıyorki o insanların dramına nasıl yüreğim burkuldu anlatamam, insanın yaşadığı ,anılarının geçtiği topraklarından kopup başka yere gelmesi ne kötü bir şey!!!Ve Girit'li olupta mübadele zamanı ailesiyle İzmir civarlarına gelmek zorunda kalan  filmin kahramanı Mehmet bey (Çetin Tekindor)  karakteri nasıl bir karakterdir öyle!!!! Çetin Tekindor nasıl müthiş bir oyunculuk sergilemiş öyleee!Film hem torun Ozan'ın hem de dedesi Mehmet bey'in gözünden anlatılıyor...Ozan ve dedesi arasındaki ilişki, dedesini gözünde kahraman olarak görmesi, karnesini alır almaz soluğu dedesinin yanında alması falan beni çok duygulandırdı....Dedenin onun asabi davranışlarını anlamaya çalışması, hemen kızmak yerine onu dinlemeye, anlamaya ve çözüm bulmaya çalışması beni cidden etkiledi!!Off yazarken bile ağlamam geliyor, zaten ağlak bir tipim filmde düşünün halimi bir kutu selpak tükettim:((

Mehmet bey'in ailesinin bahçeye geldiklerinde anneannenin komşulara bağırması,yazın ilk karpuzu çıktığını görünce gösterdikleri sevinç, bahçede geçen sahneler, hepsi birbirinden güzeldi....O sımsıcak aile tablosu çoook güzeldi, hiç mutsuz olmasınlar istedim film boyunca, ailenin karşılarına çıkan küçük problemleri aşıp tekrar yüzlerinin gülmesi, keyifli yemekler, içten sohbetler beni izlerken çok keyiflendirdi..Ege'li olmasam da yazlığımız Ege'de olduğundan oradaki insanların sıcaklığına ve yaşam enerjilerine bayılıyorum!!!Bu filmde o sıcaklığı nasılda vermiş, sımsıcak aile portresi, o dialoglar, görüntü kalitesi yüksek görseller tek kelimeyle süperdi, hele oralıların biraz deli olduğunu, yani 3 şekerli olduğunu vurgulaması çooook şirin bir anlatım tarzıydı...Mübadele zamanı gemilerle insanların göç etme sahneleri Holywood filmleri tadındaydı ,Çağan'ın duyguları çok iyi vereceğinden zaten emindim de görsel sahnelerinde bu derece muhteşem olacağını hiç tahmin etmemiştim..

Ozan'ın 'metafor ne demek?' diye herkese sorması ve karşılığında aldığı cevaplar da çok iyiydi. Peruzat'ın  yaptığı tablodaki metaforu da çok beğendiğimi belirtmeden geçemeyeceğim.:)   (izleyince görürsünüz konuyu açıklamayacağım:)
Filmde hem mübadele hem de darbe anlatılıyor, Çağan Irmak o kadar güzel ders veriyorki bu sahnelerde, politik görüşünü inanılmaz hoşgörülü ve hümanist olarak aktarmış....Yaşa sen Çağan!!!!devam et böyle !!!!

Mehmet bey'in filmin başlarında sürekli beyaz takım elbise giyip daha sonra akabinde yaşanan olaylarla koyu renk takım elbiseye geçişini anında yakaladım!!Kesinlikle güzel bir ayrıntıydı!!
Hele o çocuklar.....Mehmet bey'in torunu ile diğer çırak rolündeki çocuk, inanılmaz şirinlerdi ve oyunculukları cidden süperdi....Ben asıl çırak çocuğa bayıldım, o çiçek gösteren cam aleti neden çöpten aldığını anlattığında inanın içim titredi. Şimdiki zamane bebelerini düşünüyorumda böyle saf çocuklar hala var mı diye merak ediyorum doğrusu....Pek çocuk sevmeyen biri olarak o çocuğu alıp kucaklayasım geldi yaaa....:))

Neyse filmi daha fazla anlatmıyorum ve izlemenizi çooook ama çoooook tavsiye ediyorum...!!!





3 yorum:

  1. bende Mim/Ödülün var canim : )

    YanıtlaSil
  2. Canım ya gidemedim ama o kadar merak ediyorum ki :(

    YanıtlaSil
  3. Mehmet Emin SULTAN13 Aralık 2011 01:13

    Yine çok güzel Atilla Dorsay tadında bir film eleştirisi. Ben de filmi gören biri olarak eleştirinin tamamına katılıyorum. Bana göre Çağan'ın daha önce çok vizyonda kalan -Babam ve Oğlum-dan bile güzel bir film. Özellikle anlatıldığı gibi Girit'ten göç sahnesi bir Holywood klasiği gibiydi. Özellikle o sahneyi çok beğendim ve duygulandım. Kısacası film eleştirisini ben kızım kadar iyi yapamazdım. Tebrikler ve teşekkürler Lame......Mehmet Emin Sultan

    YanıtlaSil

Çok Kıymetli Yorumlarınız...!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...